PowerDAC-X Series

Conventionele DACs hebben altijd verliesgevende analoge circuits en componenten in de signaalweg voor conversie, versterking en buffering om de belasting aan te kunnen sturen.

Deze analoge componenten zullen altijd degrading veroorzaken, deze degrading valt niet zo op bij statische THD metingen maar wordt duidellijk hoorbaar met complexe dynamische muziek gerelateerde signalen. Hierdoor kunnen audio componenten met superieure technische specificaties er vaak toch niet in slagen om een consistente, transparante en meeslepende muziekweergave te bieden omdat muziek veel complexer is dan tonen reproduceren. Bij de PowerDAC en PowerDAC-X series zijn deze verliesgevende analoge circuits en componenten verwijderd door gebruik te maken van discrete multibit DA converters die krachtig genoeg zijn om direct belastingen aan te sturen. Deze power DA converters bevatten uitsluitend een voeding, bit schakelaars en een weerstandsnetwerk die op de belasting wordt aangesloten. Het Fractal systeem verlaagt de uitgangs impedantie, verbetert de nauwkeurigheid en verminderd glitches, glitches treden op wanneer een nieuw sample gegenereerd wordt en de uitgang kortstondig niet gedifinieerd is. De nieuwe X serie (X staat voor MatriX) pakt het glitch probleem nog verder aan door uitsluitend de lage bits te schakelen rond de nuldoorgang en geleidelijk de hogere bits te schakelen wanneer het signaal toeneemt. Om zaken nog verder te verbeteren hebben wij ook een verliesvrije volume regeling geïntegreerd die geen extra componenten aan de signaalweg toevoegd (programmeerbare DA voeding en bits schuiven). Andere typische DAC problemen zijn bron / aardlus ruis en jitter, elk component of onderdeel blijkt enige invloed te hebben op de hoorbare geluidskwaliteit. Deze problemen worden aangepakt door onze unieke DAPI (Digital Audio Parallel Interface) Toslink ontvanger met onafhankeijke lage jitter masterclock en een parallel data interface voor het aansturen van de DA converters.


PowerDAC-BX

Hoofdzakelijk bedoeld voor aansturen van (voor)versterkers via de RCA uitgangen. Ingebouwde 115/230V lineaire netvoeding, DAPI ontvanger, vaste uitgangsspanning.


PowerDAC-RX

Hoofdzakelijk bedoeld om eindversterkers aan te sturen via RCA uitgangen. Ingebouwde 115/230V lineaire netvoeding, DAPI ontvanger, bit-perfect tester, ingebouwde 25 stap (1.5dB / stap) verliesvrije volumeregeling, LED display met volume regel toetsen, optionele IR afstandsbediening.


PowerDAC-RXV

Hoofdzakelijk bedoeld als dektop DAC voor aansturing van hoofd telefoons (32 Ohm en hoger) via een 3.5mm jack aansluiting en aansturing van eindversterkers via de RCA uitgangen, ingebouwde 115/230V lineaire netvoeding, DAPI ontvanger, bit-perfect tester, ingebouwde 25 stap (1.5dB / stap) verliesvrije volumeregeling, LED display en volume regel toetsen, optionele IR afstandsbediening.


PowerDAC-SX


Hoofdzakelijk bedoeld om luidsprekers aan te sturen (elke impedantie) via de luidspreker uitgangen, tot 2 x 16W rms uitgangsvermogen, Ingebouwde 115/230 lineaire netvoedingen, DAPI ontvanger, bit-perfect tester, ingebouwde 25 stap (1.5dB / stap) verliesvrije volumeregeling, LED display met volume regel toetsen, inclusief IR afstandsbediening.


R&D

Wij hebben jarenlang reserach gedaan om onze DACs en gerelateerde produkten te verbeteren en deze te verkopen. Dit resulteerde in bijna jaarlijkse nieuwe produkten. Wij verbeterden de R2R met R4R (Mosaic serie), ontwikkelden een schone bron (UPL96/U192 en ElectroTos), verbeterden R4R met de Fractal-7 converter (DA96), slaagden erin om bron ruis/jitter te verminderen met de DAPI ontvanger en slaagden erin om luidsprekers direct aan te sturen met de Fractal-15 converters. Het merendeel van deze verbeteringen zijn nu toegepast in onze PowerDAC(X) serie.

Toen kwamen de supply chain problemen die uiteindellijk resulteerden in de ontwikkeling van de PowerDAC-X serie. De nieuwe Fractal matriX converters bestaan uit twee samengevoegde Fractal-7 omzetters, de voordelen zijn lagere uitgangsimpedantie en dat alleen de laagste bits veranderen rondom de nuldoorgang voor een aanzienlijk schoner signaal. PowerDAC-SX is gebaseerd op unieke Fractal-15 brug matrix omzetters waar één enkele omzetter 4 power DA omzetters in brug configuratie nabootst, deze leveren tot 2 x 16W rms uitgangsvermogen en verbruiken alleen energie wanneer een signaal gegenereerd wordt, door de gerelateerde vermindering van dissipatie kon deze in een compacte conventionele behuizing geplaatst worden.


Filosofie

Elk component in de signaalweg is niet perfect en introduceert extra degradatie, niet lineaire componenten of circuits zijn bijzonder problematisch.

De degradatie bestaat niet alleen uit vervorming & ruis maar veroorzaakt ook goed hoorbare tijd gerelateerde (dynamische) vervorming en verminderde resolutie. Vergelijk dit met een versnellingsbak die mechanische speling heeft, dit veroorzaakt incorrecte positionering, gerammel , en problemen met het volgen van kleine ingang as verdraaiingen. Tijdens het draaien in één richting lijkt alles goed te gaan (vergelijk dit met 1KHz THD meting) maar als de rotatie snelheid en richting telkens snel blijft veranderen (vergelijk dit met muziek) zal de uitgang as de bewegingen niet meer nauwkeurig kunnen volgen (tijd gerelateerde vervorming) en ratelt (ruis). Als de ingang as beweging klein is ten opzichte van de mechanische speling dan zal de uitgang as niet bewegen of een grote fout veroorzaken (vergelijk dit met het weergeven van low level signalen in een audio set). Audio componenten met lage THD & ruis kunnen nog steeds falen in de tijd gerelateerde vervorming en resolutie afdeling, hierdoor treedt goed hoorbare vervorming en of detail verlies op dat theoretisch niet op zou mogen treden. Wanneer meerdere versnellingsbakken in cascade worden geplaatst (meerdere componenten in een audio set of signaalweg) worden deze problemen nog veel erger. Dus is het logisch om het aantal circuits en of componenten tot een absoluut minimum te beperken. Omdat vervorming cumulatief is (elk extra component of onderdeel voegt vervorming toe) en het signaal nog versterkt wordt is het verstandig om de audio bron (microfoon, plaat, tape, DAC) zo perfect mogelijk te maken (de belangrijkste schakel in de audio set). Wij hebben uiteindelijk een DA converter ontwikkeld die uitsluitend werkt met een voeding, schakelaars (aan of uit) en weerstanden (lineaire componenten), waardoor de kortste en meest nauwkeurige praktische signaalweg wordt verkregen. Hiermee hebben wij de vervorming op alle fronten aangepakt (niet lineaire vervorming, tijd gerelateerde vervorming en resolutieverlies). De vrijwel ideale oplossing (PowerDAC-S, PowerDAC-SX) slaat de conventionele analoge signaalweg en alle gerelateerde degradatie over en zet verliesvrije digitale informatie pas om in een analoog signaal aan het einde van de verliesvrije signaalweg, net voordat het signaal naar de speaker gaat. Typische problemen met digitale circuits zoals jitter en (aardlus) ruis werden aangepakt door onze Toslink DAPI ontvanger die perfecte galvanische scheiding biedt, binnenkomende ruis verzwakt en samples re-timed door middel van een lokale lage jitter master clock. De DA converter wordt aangestuurd met een digitale audio parallel interface.