UPL_remote software

UPL_remote software

UPL_remote


 • Nieuwe UPL_remote versie 1.1 met ingebouwde webserver voor draadloze afstandsbediening op phone/pad/browser

UPL_remote is de software die op een pc/laptop/rpi4 draait als afstandsbediening voor de UPL96ETL, maar met volledige grafische gebruikersinterface voor:


 • ID3v2.3.0 track metadata gegevens importeren, inclusief omslagafbeelding van USB-stick naar database op pc
 • presenteren van een grafische rasterweergave voor het weergeven van cd's op de geplaatste USB-stick
 • presenteren van een grafische rasterweergave voor het weergeven van cd's die al zijn geïmporteerd van andere USB-sticks
 • een cd selecteren en alle tracks van een geselecteerde cd bekijken
 • selecteer een track en begin deze track af te spelen
 • bedieningsblok om af te spelen, te pauzeren, te stoppen, volgende cd, vorige cd, shuffle-modus en vooruit te gaan of terug te gaan voor het huidige nummer (klik op de tijdlijn van het nummer)
 • zoek naar beschikbare metadata op cd's op de geplaatste USB-stick en op de andere geïmporteerde cd's die niet op de geplaatste USB-stick staan en klik om naar de cd-info te gaan
 • toon alle metadata die beschikbaar is per track in een apart venster door op het verborgen label pictogram te klikken wanneer u met de muisaanwijzer net voor tracktijd beweegt.
 • een USB stick opnieuw in database laden zodat aanpassingen gemaakt op de stick in database worden opgeslagen zoals b.v. aangepaste cover afbeeldingen of extra cds
 • klik op cd-omslagafbeelding in rasterweergave om naar cd-weergave van aangeklikte cd te gaan, klik op cd-omslagafbeelding in cd-weergave om terug te gaan naar rasterweergave
 • wanneer u door cd's bladert, klikt u op de nu spelende cd om naar de cd-weergave te gaan van de cd die momenteel wordt afgespeeld of is geselecteerd
 • de pc die wordt gebruikt om UPL_remote uit te voeren hoeft niet verbonden te zijn met internet en kan stand-alone gebruikt worden, kies een stille pc/laptop or rpi4 (gebruik b.v. remote desktop met rdp remote scerm).
 • momenteel ondersteunde besturingssystemen voor UPL_remote: OSX 64 bit, Windows8/10 64 bit, Linux 64 bit en PI OS op RPI4.
 • wanneer de gebruiker een actie selecteert (afspelen/pauzeren/stoppen) wordt één datapakketje verzonden naar UPL96ETL en wordt één datapakketje teruggestuurd naar de pc/laptop vanuit UPL96ETL, dan is er radiostilte tot de volgende actie.
 • wanneer UPL96ETL automatisch doorgaat naar het volgende nummer of cd wordt een datapakketje verzonden naar UPL_remote software, dan is er radiostilte tot het volgende nummer.
 • UPL_remote software kan worden gesloten en als de USB-verbinding niet is losgekoppeld (voeding), zal de UPL96ETL blijven spelen (sequentieel, shuffle-cd of shuffle-trackmodus), wanneer u de UPL_remote-software (opnieuw) start terwijl UPL96ETL speelt, klikt u op de pictogram "speelt nu" om de huidige cd te zien.
 • Versie 1.1 heeft nu een ingebouwde webserver voor draadloze afstandsbediening op phone/pad/browser.

uw eerste USB-stick maken met ID3v2.3.0 wav-bestanden


Voordat u begint met het converteren van muziek voor gebruik met de UPL96ETL- en UPL_remote-software, is het raadzaam om eerst te proberen een enkele USB-teststick te maken met een of twee test-cd's.

Hiervoor gebruiken we Kid3 Audio Tagger-software: https: //kid3.kde.org/

Deze software draait op Linux/Windows/OSX.

Hiermee kunt u ID3v2.3.0-gelabelde wav-bestanden maken en controleren.u zult waarschijnlijk andere software zoals XLD (OSX) of dbpoweramp (Windows) gebruiken om gelabelde lossless audiobestanden batchgewijs te converteren naar wav + ID3v2.3.0 maar kid3 kan een waardevol hulpmiddel zijn om te controleren of andere batchconversiesoftware het werk correct doet.

U kunt Kid3 ook gebruiken om andere tagformaten te converteren naar het vereiste ID3v2.3.0-formaat voor gebruik met de UPL96ETL.

Als u uw muziek ript van de cd's die u hebt gekocht (niet gekopieerd/gewijzigd/opnieuw bewerkt/digitaal geremasterd), heeft u een zeer betrouwbare bron voor uw wav-bestanden.

Afhankelijk van uw ripsoftware om uw cd's naar wav-bestanden te converteren, moet u mogelijk ID3v2.3.0-metadata converteren naar of toevoegen aan de wav-bestanden.

Met Kid3 kunt u uw geripte cd-map selecteren en alle officiële metadata van meerdere bronnen (Discogs, Amazon, MusicBrainz, gnudb en andere) automatisch in de wav-bestanden plaatsen, inclusief omslagafbeeldingen!

Probeer omslagafbeeldingen op een verstandige manier te gebruiken, selecteer geen enorme jpg/png-omslagafbeeldingen in de metadata tags.

Met de meeste conversiesoftware kunt u afbeeldingen verkleinen tot een redelijke grootte, ergens tussen 50 KB en 100 KB en 500 x 500 px zou goed moeten zijn voor JPG.

Hoewel PNG-omslagafbeeldingen worden ondersteund door ID3v2.3.0, zijn ze meestal 8-10 keer groter!

Dit zal een aanzienlijke vertraging van het importeren van metadata van USB-sticks veroorzaken.

Normaal gesproken kunt u verwachten dat u elke 2 tot 3 seconden ongeveer 1 cd leest.

Met PNG zal dit veel langzamer zijn omdat de UPL veel meer gegevens heeft om naar de UPL_remote-software te verzenden.

Vereisten voor USB-sticks


Gebruik alstublieft geen goedkope USB-sticks, het duurt vaak een eeuwigheid om bestanden naar de stick te schrijven, en soms zijn ze gewoon niet snel genoeg om de UPL96ETL te lezen. 44.1/16-bestanden hebben mogelijk drop-outs en bestanden met hoge resolutie worden mogelijk helemaal niet afgespeeld.

Gebruik een betere kwaliteit, b.v. Kingston DTSE9 G2 32/64/128 GB, tot 100 MB/s leessnelheid.

De USB-stick moet geformatteerd zijn als FAT32, normaal gesproken zal de USB-stick al geformatteerd zijn als FAT32, we raden aan om de stick niet opnieuw te formatteren naar FAT32.

Opmerking: sommige USB sticks zoals Sandisk werken niet met de initiëele UPL firmware en moet worden ge-update naar nieuwere versie.

Mapstructuur van USB-stick


Opmerking: deze mapstructuur is vereist, als deze structuur niet wordt gebruikt, werkt de UPL96ETL NIET.

Opmerking: de eerste vier tekens van het USB-stick label worden gebruikt als unieke USB-stick-ID dus geef USB sticks niet hetzelfde label!

De UPL96ETL ondersteunt 99 cd's met max. 99 nummers per cd op één USB-stick.

Zowel CD als track VEREIST 2-cijferige notatie, dus 01, 02, 03 etc.

Splits meerdere cd's/SET in afzonderlijke cd's, de originele tracks zijn nog steeds beschikbaar in metadata (bijv.TPOS).

In de root folder kunnen max. 01..99 CD-mappen staan.

Elke cd-map kan max. 01..99 wav-bestanden bevatten.

Zowel cd's als tracks moeten beginnen met twee cijfers , maar daarna kunt u de naam van het album, de artiest of een andere tekst gebruiken, opmerking : deze tekst wordt niet gebruikt door de UPL96ETL .

Alleen de eerste 2 cijfers voor zowel cd/track worden gebruikt om track af te spelen of metadata uit tracks op te halen door de UPL96ETL

Voorbeeld CD/Track-layout op USB-stick, eerste 4 tekens van label kunnen worden gebruikt om USB-sticks te categoriseren, b.v. JZ voor "JAZZ" of BL voor "BLUES", de eerste 4 tekens van elke USB-stick moeten uniek zijn!

USB stick label: JZ01

01 Casssandra Wilson - Another Country

01 Red Guitar.wav

02 No More Blues.wav

03 O Sole Mio.wav

04 Deep Blue.wav

05 Almost Twelve.wav

06 Passion.wav

07 When Will I See You Again.wav

08 Another Country.wav

02 Jenny Evans - Nuages

01 Mad About The Boy.wav

02 Remember Me.wav

03 Nuages.wav

04 Our Revels Now Are Ended.wav

05 Within You, Without You.wav

06 Flow My Tears.wav

07 I'm Alone After All.wav

08 The Feeling Of You.wav

09 Veris Leta Facies.wav

10 No Love Without Tears.wav

11 What Joy.wav

Installeren van de UPL_remote software


Installeer de UPL_remote-software met behulp van de links naar de software onderaan deze pagina.

Installeer alleen de UPL_remote-software met behulp van deze links en laad ze niet vanuit een andere url!

Pak voor OSX de software uit en verplaats de upl_remote software naar Toepassingen en begin vanaf daar.

Voor Linux dubbelklik op de AppImage om te starten (U moet wellicht het uitvoeren (execute) attribuut van het AppImage bestand zetten).

Voor Windows voert u het installatiebestand uit en installeert u het.

Voor PI-OS RPI4 bestand uitpakken in de pi user folder en gebruik de upl_remote desktop shortcut om een uitvoebaar desktop icon op de desktop te plaatsen.

Sluit de UPL96ETL aan op de computer/laptop om als afstandsbediening voor de UPL96ETL te gebruiken dmv een USB kabel, steek (test) stick nog niet in!

De UPL96ETL gebruikt de CP2102N-communicatiechip. Voor Windows en OSX moet u een stuurprogramma installeren, Linux zou standaard een stuurprogramma moeten bevatten.

Download het stuurprogramma hier: https://www.silabs.com/products/development-tools/software/usb-to-uart-bridge-vcp-drivers

Voor OSX en Linux kunt u de comm-poort op naam selecteren in de UPL_remote-software.

OSX: /dev/tty.SLAB_USBtoUART

Linux: /dev/ttyUSB0 maar u moet wellicht de rechten aanpassen om toegang te krijgen tot de poort. Voor Ubuntu/Linux: sudo adduser $USER dialout en reboot, voor Appimage op favorieten balk zult u waarschijnlijk de AppImage launcher moeten installeren en handmatig het ikoon moeten toekennen. Download UPL_remote app ikoon hier: https://www.ecdesigns.nl/icon.png

Voor Windows moet u de COM-poort opzoeken na het installeren van de driver.

Gebruik de apparaatmanager en selecteer Poorten (COM & LPT) en zoek "Silicon Labs CP210x USB naar UART Bridge (COM4)"

U moet controleren welke COM-poort wordt gebruikt voor de CP210x, in dit voorbeeld is dit COM4.

Wanneer u de UPL_remote-software installeert, wordt deze gestart met de instellingenpagina omdat er geen geïmporteerde cd's beschikbaar zijn.

Alle metadata wordt opgeslagen in een database met de naam "upl96etl.db" in uw thuismap en wordt automatisch aangemaakt.

In eerste instantie is er geen Hardware/Firmware-versie zichtbaar in het gedeelte Instellingen.

We zullen deze 2 velden gebruiken om te controleren of de verbinding met de UPL96ETL succesvol is verlopen.

Kies nu een communicatiepoort met behulp van de vervolgkeuzelijst Seriële poorten.

Dit wordt gebruikt om de UPL96ETL-communicatiepoort te selecteren uit de beschikbare communicatiepoorten.

Opmerking: de "-" is de normale vervolgkeuzelijst, maar de geselecteerde com-poort is zichtbaar bij Naam seriële poort:

Deze poort is opgeslagen in de database, dus u hoeft de poort maar één keer te selecteren.

Druk op de knop Reload nadat u uw communicatiepoort hebt geselecteerd.

Dit zou de hardware- en firmwareversies moeten invullen, in dat geval is de communicatie met UPL96ETL in orde.

Als dit niet het geval is probeer dan de UPL96ETL af te koppelen en weer aan te sluiten en probeer opnieuw.

Als dit nog steeds niet lukt, probeer dan het stuurprogramma opnieuw te installeren en controleer of de poort beschikbaar is.

Als de UPL_remote-software is aangesloten op UPL96ETL, verschijnt er een bericht "Insert USB stick to use or to import" in het gedeelte Berichten van de instellingenpagina.

Nu kunt u de (test) USB-stick die u hebt voorbereid plaatsen zoals hierboven beschreven.

Het bericht zou nu moeten veranderen in "Downloading new USB stick: JZ01"

Nu zou het importeren van de geplaatste USB-stick moeten beginnen.

Als alles goed gaat, ziet u nu een cd-grid van de cd/cd's op de USB-stick.

grid view

De UPL_remote software gebruiken


De UPL_remote-software is zo eenvoudig mogelijk gehouden en kan worden gebruikt om cd's (wav + id3v2.3.0) af te spelen op de USB-stick die in de UPL96ETL is geplaatst, om omslagafbeelding te tonen en om extra id3-gegevens per track te bekijken.

Alle bekende (geïmporteerde) cd's die niet op de geplaatste USB-stick staan, kunnen nog steeds worden bekeken (omslagafbeelding heeft nu een rode diagonale lijn over de omslagafbeelding om aan te geven dat de cd niet op de geplaatste USB-stick staat) en metagegevens per track kunnen nog steeds worden weergegeven.

Zoeken werkt op de volledige database van alle bekende tracks met gebruik van alle beschikbare ID3v2.3.0-metadata.

Het resultaat is opgesplitst in twee delen, de groene resultaten staan op de USB-stick die in de UPL96ETL is geplaatst, de rode resultaten op de andere USB-sticks (niet in UPL96ETL).

Klik op de resultaten om naar de gevonden cd in cd-weergave te gaan.

Om de metadata van een track te laten zien beweeg met muis net voor de tracktijd aan de rechterkant, nu wordt een tagpictogram weergegeven. Klik hierop om de metadata van de track te bekijken.

grid view

USB stick opnieuw inlezen in database


Bij het importeren van USB-sticks kan het zijn dat er albumhoezen ontbreken, of dat er CD's toegevoegd or verwijderd moeten worden op een USB-stick, Klik hoervoor op de knop "Download .... again" kilkken in de Settings pagina.

Als u een stick moet verwijderen (u bent bijvoorbeeld een stick kwijtgeraakt), kunt u een nieuwe stick maken en label hernoemen naar de stick die u uit de database wilt verwijderen, deze stick vervolgens in de UPL te plaatsen. Klik hierna in de Settings pagina op de knop "Delete .... from database".

Afspelen cd's


grid view

In cd-weergave met het bedieningsblok onder de actieve/nu spelende cd kunt u de track starten/pauzeren/stoppen, de volgende track kiezen, de vorige track kiezen, de volgende cd kiezen, de vorige cd kiezen en de shuffle-modus kiezen (geen -zwart-, cd's -groen-, alle tracks op alle cd's -blauw- ). In de shuffle-modus kunt u de volgende track-knop en vervolgens de afspeelknop gebruiken om naar de volgende shuffle-track te gaan.

Het bedieningsblok toont ook een tracktijd als een tijdlijn.

U kunt overal op de tijdbalk klikken om verder te spelen vanuit die positie.

Gemakkelijke manier om nummer over te slaan is klikken aan het einde van het nummer, het volgende nummer wordt afgespeeld.

Wanneer u door de cd's bladert die op de stick staan (cd-weergave), kunt u met de muis over het tracknummer bewegen en op het afspeelpictogram klikken om deze track af te spelen.

Als de UPL_remote-software focus heeft en u zich in het cd-weergavescherm bevindt, kunt u ook de spatiebalk gebruiken om het huidige nummer te pauzeren/af te spelen.

Alle geïmporteerde cd/trackinformatie wordt opgeslagen in de upl96etl.db-database in uw thuismap.

Als u de speler naar een andere pc wilt verplaatsen, kunt u proberen de database naar de andere pc te kopiëren om alle metagegevens te behouden. De geselecteerde communicatiepoort wordt ook opgeslagen in de database. Mogelijk moet u de communicatiepoort opnieuw instellen als UPL96ETL geen verbinding maakt.

Als u om de een of andere reden alle USB-sticks opnieuw moet importeren, kunt u ook upl96etl.db wissen.

Er wordt een nieuwe lege db gemaakt wanneer u de UPL_remote-software opnieuw start en u moet de communicatiepoort opnieuw selecteren.

Zoeken in metadata


grid view

Gebruik het zoek ikoon in de linker boven hoek van het scherm om cd's te vinden die specifieke metadata bevatten.

U kunt zoeken naar normale metadata zoals albumtitel, artiest en track.

Afhankelijk van hoeveel metadata in de wav file is opgeslagen kunt u wellicht ook zoeken op b.v. jaar, genre, commerciële info, artiest website, catalogus nummer, involved people list etc.

Na het kiezen van Zoeken wacht totdat de cursor verschijnt in het zoekveld. Vul daarna de te zoeken tekst in en druk op Enter om te zoeken.

Wanneer er metadata gevonden is worden de resultaten weergegeven, de groene resultaten zijn gevonden op de stick die in de UPL96ETL zit. De rode resultaten zijn gevonden in de database maar staan niet op de stick die in de UPL96ETL zit.

Klik op resultaat om naar de cd te gaan die de metadata bevat. Wanneer op groene resultaten wordt geklikt dan kunt u de cd direct afspelen.

Ingebouwde webserver


De webserver kan worden gebruikt om de UPL96ETL draadloos te bedienen vanaf een telefoon/pad/browser.

U kunt de webserver inschakelen in het Settings scherm. Gebruik het selectievakje om de webserver in of uit te schakelen. Deze instelling wordt opgeslagen in de database en wordt ook gebruikt als UPL_remote opnieuw wordt gestart.

De URL die u op uw telefoon/pad/browser moet gebruiken, wordt in het Settings scherm achter IP weergegeven: bijv. 192.168.178.84:8000.

Merk op dat uw pc toestemming kan vragen om de 8000-poort te gebruiken, voor Windows moet u poort 8000 openen. Deze poort wordt vaak gebruikt voor webtoegang. Merk ook op dat de webserver alleen http gebruikt en niet buiten uw lokale subnet mag worden gebruikt.

Uw pad/telefoon/browser waarop de browsergebaseerde externe software wordt uitgevoerd die wordt geleverd door de externe UPL-webserver, moet zich op hetzelfde subnet bevinden en http gebruiken, bijv. http://192.168.178.84:8000

Hoewel de webgebaseerde software op afstand automatisch wordt bijgewerkt wanneer er een wijziging is in de UPL_remote-software (bijv. Nieuwe cd of track), kan het soms nodig zijn om de pagina opnieuw te laden. Bijvoorbeeld wanneer de verbinding is verbroken.

De werking van de webgebaseerde software op afstand is vergelijkbaar met de pc-versie.

De webgebaseerde externe software toont alleen de cd's die op de USB-stick staan die momenteel in de UPL96ETL is geplaatst. Gebruik het pictogram linksboven om door cd's te bladeren.

grid view

Gebruik het ronde pictogram "OMHOOG/OMLAAG" om de huidige track weer te geven.

grid view

Of toon alle nummers (u zult waarschijnlijk moeten scrollen om bedieningsknoppen te zien).

grid view

Met het zoekpictogram rechtsboven kunt u in de database naar alle cd's zoeken, zelfs de cd's die niet op de stick staan die momenteel in de UPL96ETL is geplaatst.

grid view

Als u op de groene resultaten klikt, wordt de cd direct weergegeven, de rode resultaten kunnen worden gebruikt om de naam van de USB-stick te vinden die zoekresultaten bevat.

Op een pad/telefoon kunt u een browsergebaseerde app in volledig scherm weergeven door een snelkoppeling op de startpagina vast te zetten/op te slaan. .

Gebruik vervolgens de snelkoppeling om de browsergebaseerde app in volledig scherm op te starten. Wanneer u de pagina opnieuw moet laden (bijv. Na een verbroken verbinding), kunt u de browsergebaseerde app opnieuw starten door de app te sluiten en vervolgens de browser gebaseerde app opnieuw te starten met behulp van de snelkoppeling.

Veranderingen in UPL_remote software 1.1.0


Wijzigingen van 1.0.0 naar 1.1.0

 • Twee nieuwe knoppen geïntroduceerd in het settings scherm om de stick direct opnieuw te downloaden (vernieuwen) of om de stick direct uit de database te verwijderen
 • In het scherm met cd die nu wordt afgespeeld wordt nu de artiest van huidige nummer weergegeven(compilatie-cd's)
 • Nieuw selectievakje geïntroduceerd om de nieuwe ingebouwde webserver in/uit te schakelen, de webserver bedient de webtoepassing op mobiele apparaten door html, js en css naar mobiele apparaten (of Firefox, Chrome en Safari-browser) te sturen. De webapp draait lokaal in de (mobiele) browser maar vraagt ??data en updates voor het nu afspelen van track vanuit de UPL_remote applicatie. De communicatie maakt gebruik van zowel normale requests voor UPL_remote als lange pull-requests die bi-directionele communicatie tussen webserver en client (webapp) mogelijk maken.
 • UPL_remote ondersteunt nu ook RPI4 met de nieuwste PI-OS. We hebben ook RPI3 getest, maar de communicatie lijkt beperkt te zijn tot 921600 baud terwijl UPL_remote 3000000 baud gebruikt, dit resulteerde in een dubbele laadtijd voor het downloaden van USB-stick info in de database. Ook de uitvoering van de app was een beetje traag maar bruikbaar (inclusief webserver). Om UPL_remote toch op een RPI3 te gebruiken, zou je een andere U96ETL-firmware + verschillende UPL_remote moeten gebruiken, beide met langzamere communicatie. Laat het ons weten als u geïnteresseerd bent in deze opstelling.
 • UPL_remote gebruikt nu Jimp in plaats van Sharp voor het genereren van afbeeldingen (omslagen). Omslagen worden nu vooraf gegenereerd bij het downloaden van een USB-stick naar de database. De vooraf gegenereerde omslagen kunnen nu rechtstreeks vanuit de database worden weergegeven zonder conversie.
 • USB-sticks zonder ID3v2.3.0-tagging maar met de vereiste mapstructuur met wav-bestanden kunnen nu worden geïmporteerd, covers tonen de lege cd-hoes en cd's en tracks tonen alleen de cd- en tracknummers.

Links naar UPL_remote software download


Apple: https://www.ecdesigns.nl/upl_remote-osx-x64-1.1.0.zip

Linux: https://www.ecdesigns.nl/upl_remote-linux-x64-1.1.0.zip

Windows: https://www.ecdesigns.nl/upl_remote-win32-x64-1.1.0.zip

RPI4 PI OS: https://www.ecdesigns.nl/upl_remote-linux-armv7l-1.1.0.tar.gz

Links naar UPL96ETL firmware update software


Apple: https://www.ecdesigns.nl/stm32loader-osx-x64.zip

Linux: https://www.ecdesigns.nl/stm32loader-linux-x64.zip

Windows: https://www.ecdesigns.nl/stm32loader-win32-x64.zip

Link naar nieuwste firmware


Nieuwste firmware: UPL-108

Na het downloaden van het nieuwste firmware-zipbestand pakt u dit bestand uit en gebruikt u de meegeleverde readme.txt instructies om de UPL96ETL-firmware bij te werken.